Het chalet zou de tweede hier besproken kazemat in die tijd reeds gebruikt hebben als koele ruimte voor de opslag van hun dranken. Het moet er dus praktisch rechtstreeks mee verbonden geweest zijn. Het stond er namelijk praktisch bovenop.
De Duitsers hebben tijdens de bezettingsperiode deze kazemat opgeëist. De ruimte is namelijk op dat moment voor de Duitse bezetter een belangrijke schuilplaats geworden waarvan van verschillende kanten in het park gangen naar toe werden getrokken. Zo is de meest mysterieuse toegang deze geweest vanaf een apart toegangscomplex aan de Leopold II-laan (rechtover de Marnixstraat). Langs de Leopold II-laan lagen namelijk een aantal grote herenhuizen die door de Duitse bezetter werden gebruikt als commandopost voor de leidinggevende Duitsers in de omtrek. Ook zou dezelfde kazemat allicht ook bereikbaar geweest zijn vanuit het fameuze Amfitheater en allicht nog een aantal andere lokaties in de directe omgeving. De kazemat was in dit geval een schuilplaats bij luchtaanvallen of dreiging allerhande voor deze leidinggevenden en Duitse bezetters in de directe omgeving in het park. Men mag ook niet vergeten dat het park in deze periode in de regio van de bunker spergebied waren voor de lokale bevolking. Wel zou de kazemat op dat moment zeker nog niet verbonden gezeten hebben met de toenmalige bunker. Deze verbindingen die er heden wel zijn, dateren uit een latere fase in het gebruik van de bunker.
Bij de bevrijding werd door de Duitse bezetter zowel de bunker als het fameuze chalet Suisse in brand gestoken. Het Chalet Suisse zou sindsdien voor goed uit het stadspark verdwijnen en nooit meer heropgebouwd worden.
De desbetreffende kazemat zal bij het herinrichten van de zwaar beschadigde bunker een nieuwe functie krijgen en aangesloten worden bij de reeds bestaande bunker-structuur. (Meer details en foto's van deze structuur kunt u dan ook vinden in de aparte reportage over de bunker).
Wel nog leuk om te melden is dat de sporen van de originele lokatie nog terug te vinden zijn op de heuvel. Er ligt namelijk nog altijd een betonnen plaat die allicht een originele funderingsplaat is van het verdwenen Chalet Suisse. Op de tweede foto van de huidige betonplaat ziet u trouwens achteraan het verst verwijderde ventillatieschachtje van de bunker op de achtergrond. |